Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz z grzybami

Anastazja Bezduszna
123rf
Gulasz mięsny ze świeżymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny. Jego przygotowanie nie jest trudne.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny,
  • 300 g grzybów,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 400 ml rosołu,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g marchewki,
  • 50 ml kwaśnej śmietany,
  • cukier,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy smalec. Obsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Dodajemy paprykę i pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Grzyby obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle do momentu, aż płyn wyparuje. Dodajemy mięsa z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podlewamy rosołem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Całość zagotowujemy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski