Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z grzybami leśnymi

Anastazja Bezduszna
archiwum
Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa z własnoręcznie zebranymi grzybami leśnymi - co może być coś smaczniejszego?

Składniki:

  • 150 g kurek,
  • 150 g kozaków,
  • ciasto na tartę,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 22%,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • dymka lub szczypiorek,
  • zielony i biały pieprz,
  • sól

Sposób przygotowania:
Pokrojone na kawałki grzyby wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Tam razem z roztopionym masłem smażymy je tak długo, aż wyparuje z nich sok. Dodajemy posiekaną cebulę, ziarna zielonego pieprzu, smażymy chwilę i odstawiamy. Formę na tartę smarujemy masłem i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto (3 mm). Pieczemy je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20-25 minut. Wyjmujemy ciasto, smarujemy częścią roztrzepanych jajek i znów pieczemy je 5 minut. Do pozostałych jajek dajemy śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz. Wykładamy ciasto, rozkładamy na nie nadzienie, zalewamy śmietaną z jajkami. Pieczemy około 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski