Składniki:
- 5-6 świeżych grzybów,
- np. prawdziwków,
- 250g ryżu do risotto, czyli arborio,
- mała cebula,
- 3 łyżki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr bulionu grzybowego,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W małym garnku podgrzewamy bulion i zostawiamy na małym ogniu. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w plasterki grzyby, gdy cebula się zeszkli, a grzyby przyrumienią, wsypujemy ryż i chwilę go przesmażamy, żeby zrobił się przejrzysty. Wtedy dolewamy białe wino, czekamy aż alkohol odparuje i wlewamy chochlę bulionu, czekamy, aż ryż wchłonie większość płynu i czynność powtarzamy tyle razy, ile trzeba. Risotto przygotowuje się 15-18 minut, w tym czasie zwykle dolewa się bulionu 4-5 razy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?