Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Risotto z grzybami leśnymi

Anastazja Bezduszna
123rf
Risotto na zielono - mniej kaloryczne, ale tak samo smaczne jak jego mięsna wersja.

Składniki:

  • 5-6 świeżych grzybów,
  • np. prawdziwków,
  • 250g ryżu do risotto, czyli arborio,
  • mała cebula,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr bulionu grzybowego,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W małym garnku podgrzewamy bulion i zostawiamy na małym ogniu. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pokrojone w plasterki grzyby, gdy cebula się zeszkli, a grzyby przyrumienią, wsypujemy ryż i chwilę go przesmażamy, żeby zrobił się przejrzysty. Wtedy dolewamy białe wino, czekamy aż alkohol odparuje i wlewamy chochlę bulionu, czekamy, aż ryż wchłonie większość płynu i czynność powtarzamy tyle razy, ile trzeba. Risotto przygotowuje się 15-18 minut, w tym czasie zwykle dolewa się bulionu 4-5 razy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski