Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa kurkowa

Anastazja Bezduszna
123rf
Grzyby dostarczają dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane mogą zaskoczyć swoim smakiem naszych gości.

Składniki:

  • 250 g kurek,
  • 2 l bulionu z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 żółtko,
  • 5 obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę

Sposób przygotowania:
Kurki myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy kurki i podsmażamy około 5 minut. Całość przyprawiamy do smaku. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już miękkie, w kubku mieszamy żółtko, śmietanę i trochę zupy – następnie dodajemy, wlewając powoli do garnka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski