Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa wielogrzybowa

Anastazja Bezduszna
Międzybrodzkie Makarony
Wrzesień to moment, by zamrozić grzybki na święta, w między czasie jednak warto przygotować sobie na chłodne popołudnia klarowaną zupę grzybową makaronem.

Składniki:

  • 250g makaronu krajanka,
  • 2 l wywaru kostno-jarzynowego,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 350 g podgrzybków,
  • 200 g kurek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy i odcedzamy. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami.
Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru, doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Taką zupę gotujemy około 10-15 minut. Całość podajemy z makronem krajanką oraz natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski