18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Precz ze świątecznymi oponkami, czyli lekka kuchnia dla każdego

Elżbieta Podolska
Warzywa, owoce, ryby - dzięki nim będziemy syci , a i zbędne kilogramy same zaczną znikać
Warzywa, owoce, ryby - dzięki nim będziemy syci , a i zbędne kilogramy same zaczną znikać 123rf
Podobno kochanego ciałka nigdy dosyć. A jednak, kiedy stajemy na wadze, a ta się psuje i wskazówka wychyla się za daleko w prawo, pokazując więcej kilogramów niż poprzednio, humory nam się pogarszają - pisze Elżbieta Podolska

Jak ja nie lubię tych świąt - przywitała mnie koleżanka po przyjściu do pracy. - Przytyłam 4 kilogramy, w spódnicę się nie mieszczę.

Tak bardzo często witają się kobiety po świętach. Nie żeby większe brzuszki i szersze oponki nie dotyczyły mężczyzn, ale oni wolą to przemilczeć, wpierając nam, że spodnie po prostu w praniu się skurczyły. Kobiety jednak płaczą nad swoim losem objedzonych i przejedzonych. Ale jak było nie jeść, kiedy to wszystko takie dobre, no i do tego to błogie lenistwo. Ja uwielbiam święta: nastrój, jedzenie, spotkania z rodziną i przyjaciółmi. I jestem w stanie się narazić na kolejne cztery kilo, choć oczywiście powinnam zrzucić nie tylko te cztery, ale pewnie dodatkowo jeszcze z 15.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

I tu dopadają nas kolejne czarne myśli o dietach cud, które w tym roku koniecznie muszą poskutkować, bo przecież aktorki i inne gwiazdy stosują je i im pomagają. Niestety, nam jakoś nie. Ciekawe dlaczego? Może trochę z naszej winy, bo nie odmawiamy przyjęcia batonika - no przecież light. Jeden cukierek nam nie zaszkodzi, kolejna cola też nie. Przecież nie tyjemy od frytek czy śniadanka (potrójnego, bo koleżanki częstują).

A może w ramach postanowień na ten rok, jeść po prostu z głową. Mniejsze porcje, ale częściej. Pamiętając o zasadzie, że uczucie nasycenia dochodzi z naszego żołądka do mózgu po około pół godzinie, więc jedzmy powoli. Żegnajcie tłuste mięsa, salcesony, pasztetowe, żółte sery, marynaty, śmietany, fasole i grochy, rzepy, kalarepy i kapusty. Zapomnijmy o ostrych przyprawach. I zacznijmy jeść lżejsze, bardziej strawne rzeczy, jak: chude gatunki mięs i ryb (wołowina, cielęcina, konina, kura, królik, dorsz, szczupak, leszcz, sandacz, chudy karp), jaja, kasza krakowska, ryż, manna, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mleko, ser biały, twaróg, owoce (jagodowe, cytrusowe, jabłka), sałata, marchew, papryka, pomidory, pietruszka, szpinak, buraki, selery.
Pamiętajmy jeden cukierek dziennie nie tuczy, ale jeden co godzinę już tak. Może warto też skorzystać z rad Magdy Gessler, znawczyni kuchni świata, która twierdzi, że: - Należy używać w kuchni przypraw, bo one pomagają w procesach trawiennych. Na przykład w całej kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu są rzeczy bardzo ostre, bardzo dużo jest cebuli. Wręcz do carry robi się budyń z cebuli tylko bez mąki. Przeciwwagę stanowi potworna ilość kminku, kuminu, czarnuszki, anyżu, czyli tych ziół, które pozwalają się wyzbywać gazów. Jedno jest równoważone drugim i dzięki temu można to spokojnie, bez choroby, przeżyć. W kuchni indyjskiej, chińskiej, japońskiej panuje ogromna równowaga. Tak jak w chemii czy fizyce.

I jedzmy, tylko mniej i mądrze! I ćwiczmy, nawet niewiele, nawet tylko chodząc na nieco dłuższe spacery z psem!

Ryba podawana z warzywami

Składniki:

500g filetów z ryby
cebula
4 marchewki
1/2 korzenia selera lub 2 pietruszki
mały por
cytryna
koperek lub zielona pietruszka
przegotowana woda
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Filety z ryby (jeżeli były mrożone najlepiej wyjąć je dzień wcześniej, a przed przygotowaniem dokładnie osuszyć) posolić, delikatnie posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Jeżeli ktoś lubi, może także dodać tymianek, chociaż to zmieni smak ryby. Tak przygotowane wstawić na noc do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Marchewkę, seler i por obrać i umyć. Marchewkę i pora pokroić w talarki, seler w słupki. Następnie warzywa wrzucić do usmażonej cebuli i dusić 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jeśli w czasie duszenia wyparuje za dużo wody, to podlać warzywa przegotowaną wodą. Po 30 minutach warzywa doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i ułożyć na wierzchu filety. Przez pół godziny dusić filety razem z warzywami, co 10 minut obracając je na drugą stronę.

Pamiętać o delikatnym poruszaniu zawartości patelni drewnianą łopatką tak, aby nic nie przywarło do dna, a także o podlewaniu wodą. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z ryżem.
Dorsz lub pstrąg z piekarnika

Składniki:

pstrąg lub dorsz
przyprawa do ryb
łyżeczka masła
zielona pietruszka
cytryna
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Umyte, osuszone ryby oprószyć przyprawą. Pokropić sokiem z połowy cytryny. Do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli aluminiowej na blasze w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Piec 10 minut. Po nałożeniu na talerz udekorować cytryną i posypać pietruszką.

Soczewica dla smakosza

Składniki:

250 g soczewicy
1,5 papryki kolorowej (po połówce żółtej, czerwonej i zielonej)
2 cebule dymki
mała paczuszka nerkowców
1/2 białej rzodkwi
marchewka
ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
kawałek imbiru startego na drobnych oczkach
oliwa
sos sojowy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w rosole z warzyw, ok. 20 kilku minut tak by była nie za miękka i nie za twarda. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, rzodkiew w drobne paseczki. Zamarynować warzywa w oliwie imbirowej (czyli imbir z oliwą i sokiem z cytryny delikatnie pachnące) pomieszać i wstawić do pieca na 10 minut połączyć z gorącą soczewicą. Danie będzie delikatniejsze gdy dodamy sałatę.
Nóżki kurczaka zapiekane w dżemie mango

Składniki:

4 nóżki z kurczaka
dżem z mango lub świeże mango
6 łyżeczek miodu
2 ząbki czosnku
kieliszek białego wina
trochę oliwy
dwie łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Dżem mango lub świeże owoce mango pokrojone w kostkę połączyć z miodem, rozgniecionym czosnkiem, białym winem, musztardą i odrobiną soku z brzoskwiń lub soczkiem egzotycznym.
Nóżki zamarynować w zalewie. Następnie wstawić do pieca do momentu, aż będą miękkie. Podawać z bułką posmarowaną oliwą czosnkową.

Kurczak podawany z zielonym groszkiem

Składniki:

kurczak
2 łyżki oleju
30-40 dag zielonego groszku
otręby pszenne
łyżeczka masła
pęczek zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oddzielić mięso od kości, ubić tłuczkiem, uformować kotlety. Posolić i zostawić na 1-2 godziny. Obtoczyć w otrębach i smażyć z obu stron, aż będą chrupiące. Podawać z zielonym groszkiem, duszonym na maśle pod przykryciem, posypać posiekaną pietruszką i przyprawić pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski