Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku

Anastazja Bezduszna
AB
7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego. Chyba każdy wie, jak go przyrządzić, dlatego proponujemy Wam wersję... japońską. Oto przepis na polędwicę wieprzową panierowaną w panko, podawaną z fasolką szparagową w sezamie, jajkiem sadzonym i sosem tonkatsu.

Składniki:

  • 2 plastry polędwiczki wieprzowej,
  • mąka,
  • jajko
  • bułka tarta,
  • fasolka szparagowa

Dresing:

  • 20 g zmiażdżonego sezamu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 1 łyżka mirinu,
  • około 30 ml wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na dresing mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry polędwiczki wieprzowej panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 2-3 minuty na patelni w temp. 140 stopni. Fasolkę szparagową blanszujemy na patelni i dodajemy dresing sezamowy.

Co trzeba wiedzieć o tradycyjnym schabowym? Zobacz wideo:

źródło: TVN Style/x-news.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski