Ceny są różne – od 4,60 zł do 10 zł za kilogram. Dopóki jeszcze są dostępne, warto je jeść. Na kolejne trzeba będzie czekać do następnego roku.
Tymczasem pojawiły się orzechy laskowe, które w tym roku dojrzały nieco wcześniej niż zwykle. Zazwyczaj pojawiają się na początku września, a zbiera się je do końca października.
Krzysztof Ratajczyk, handlujący warzywami i owocami na Górniaku, sprzedaje je od kilku dni.
– Są na razie po 10 złotych za kilogram – mówi.
Garść orzechów laskowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E (zwaną witaminą młodości i seksapilu). Są też bogate w witaminy z grupy B (nadają włosom blask, chronią przed zajadami, łamliwością paznokci, przyspieszają gojenie drobnych uszkodzeń naskórka), zawierają trochę witaminy C, a także cynk i żelazo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Joanna Kurowska pozuje do selfie na POGRZEBIE. "Gdzie się podziała przyzwoitość?"
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu