Na grzybobranie jeszcze za wcześnie, ale warto wiedzieć już teraz, jakie grzyby można zamykać w słoikach. Najpopularniejsze to pieczarki, podgrzybki, kurki, borowiki, rydze oraz maślaki. Przed zaprawieniem trzeba grzyby umyć i oczyścić. Marynować grzyby można z nóżkami lub bez. Na kilogram grzybów średnio potrzebujemy szklankę octu, szklankę wody, po łyżce cukru i soli, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 10-12 ziarenek pieprzu oraz 3 listki laurowe.
GRZYBY MARYNOWANE
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, gąski podgrzybki),
- 1 szklanka octu,
- 3 szklanki wody,
- 2 cebule i 2 marchewki,
- 150 g soli,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- listki laurowe,
- cukier,
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, a marchew w krążki. Grzyby oczyszczamy, myjemy (pod silnym strumieniem, ale krótko, żeby za bardzo nie nasiąkły wodą). Wkładamy grzyby do rondla. Dodajemy cebulę i marchew. Całość zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i nakładamy do słoików. Ocet gotujemy z wodą, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz 2-3 listkami laurowymi. Zalewamy tym grzyby. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy.
GRZYBY KISZONE
Składniki:
- 1 kg kapeluszy grzybów,
- 1 cebula,
- 5 liści laurowych,
- ziele angielskie,
- ziarna pieprzu,
- 1 szklanka serwatki,
- łyżeczka cukru,
- sól
Sposób przygotowania:
Umyte kapelusze wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Odcedzamy i studzimy. W serwatce rozpuszczamy cukier i w garnku układamy warstwami kapelusze. Solimy i dodajemy 3 ziarenka pieprzu, ziele angielskie, cebulkę. Całość skrapiamy serwatką. Na wierzch kładziemy talerzyk i obciążamy. Grzyby powinny puścić sok, jeżeli soku jest za mało, dodajemy trochę wody z solą.
GRZYBY W OLEJU
Składniki:
- 1 kg grzybów,
- szklanka wody,
- szklanka octu,
- 1 ząbek czosnku,
- szklanka oleju słonecznikowego,
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka oregano,
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Grzybki oczyszczamy. Większe przekrawamy na pól. Wlewamy do garnka szklankę wody i szklankę octu. Wrzucamy grzyby i doprowadzamy je do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy zaprawę, zaś grzyby osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy w dużej misce olej słonecznikowy z rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, pietruszką, ostrą papryką, pieprzem, oregano i solą. Grzyby układamy w sterylnych słoikach i zalewamy olejem. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.
KURKI MARYNOWANE
Składniki:
- 5 słoików,
- 0, 4 l grzybów kurek,
- 5 szklanek wody,
- szklanka octu,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki soli,
- gorczyca,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- liście laurowe,
- cebula
Sposób przygotowania:
Kurki obieramy, oczyszczamy, dokładnie myjemy. Do garnka z osoloną wodą wrzucamy kurki. Gotujemy je na dużym ogniu przez około 5 minut. Obgotowane grzyby hartujemy zimną wodą. W tym czasie składniki marynaty wlewamy i wsypujemy do garnka. Zagotowujemy, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia się soli i cukru, wyłączamy. Ugotowane grzyby układamy w słoiku do połowy wysokości. Dodajemy na 0,4 l słoik 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 cząstki średniej wielkości cebuli. Dokładamy kurek i na wierzch sypiemy po 2 łyżeczki gorczycy. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 10 minut.
PIECZARKI MARYNOWANE
Składniki:
- 3 kg małych pieczarek,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża cebula,
- 6 lisków laurowych,
- ziele angielskie,
- gorczyca
Zalewa:
- 5 szklanek wody,
- szklanka octu 10%,
- 5 łyżek cukru,
- łyżka soli,
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy dwukrotnie w zimnej wodzie, nie obierając ich. Marchew oczyszczamy, kroimy w kostkę, gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroimyw półtalarki i sparzamy wrzątkiem. W rondlu gotujemy wodę z solą i kwaskiem. Wkładamy pieczarki i gotujemy 10 minut. Do każdego słoika wkładamy przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch wrzucamy gorące pieczarki. Składniki zalewy gotujemy i wrzącą zalewamy całość. Nie pasteryzujemy. Grzyby są gotowe do spożycia po 3 dniach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?