Składniki:
- 20 główek czosnku,
- 2 szklanki białego octu winnego,
- 2 szklanki wody,
- 120 g cukru,
- 2 łyżki soli,
- 2 liście laurowe, łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy zalewę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i przyprawy. Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i oddzielamy ząbki czosnku. Wrzucamy na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, odsączamy. Słoiczki myjemy i wyparzamy w piekarniku. Układamy w nich ząbki czosnku i zalewamy przecedzoną marynatą tak, by je przykrywała. Zamykamy słoki i odstawiamy w chłodne miejsce. Wspaniale smakują jako dodatek do mięs.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?