Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek w słoiku na zimę

Anastazja Bezduszna
123rf
Czosnek marynowany jest bardziej delikatny w smaku i zapachu niż surowy. Jest to idealny dodatek w każdej kuchni.

Składniki:

  • 20 główek czosnku,
  • 2 szklanki białego octu winnego,
  • 2 szklanki wody,
  • 120 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe, łyżeczka gorczycy

Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy zalewę. Do wody dodajemy ocet, sól, cukier i przyprawy. Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i oddzielamy ząbki czosnku. Wrzucamy na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, odsączamy. Słoiczki myjemy i wyparzamy w piekarniku. Układamy w nich ząbki czosnku i zalewamy przecedzoną marynatą tak, by je przykrywała. Zamykamy słoki i odstawiamy w chłodne miejsce. Wspaniale smakują jako dodatek do mięs.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czosnek w słoiku na zimę - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski