Składniki:
- 100 liści wiśni,
- 50 wiśni ( z pestkami),
- 1 kwasek cytrynowy,
- 2 szklanki wody,
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy umyte liście, dodajemy umyte wiśnie, 1 kwasek cytrynowy. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zostawiamy mieszankę na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Przecedzamy przez sito i do syropu dodajemy cukier, drugi raz zagotowujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?