Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszone arbuzy

Anastazja Bezduszna
AB
Na straganach jest teraz mnóstwo sezonowych warzyw i owoców za którymi będziemy tęsknić zimą. Ale nie musimy, bo nawet arbuza można ukisić.

Składniki:

  • 1 kg niedojrzałych małych arbuzów,
  • 1 korzeń chrzanu (100 g),
  • 3 łodygi kopru z kwiatem,
  • liście czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki soli na 1 l wody

Sposób przygotowania:
Arbuzy myjemy, kroimy w nieduże kawałki. Chrzan obieramy, myjemy, kroimy w paski. Koper myjemy. Arbuzy należy obgotować w wodzie przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do wywaru wsypać sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotować wywar przez 3 minuty i ostudzić. Do arbuza dołożyć koper, chrzan, liście czarnej porzeczki. Zalać wywarem i zamknąć słoiki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski