Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zamykamy przecier pomidorowy w słoikach

Anastazja Bezduszna
123rf
Przecier pomidorowy to jedyn z najprostszych i najszybszych sposobów na przetwory z pomidorów. Dodać go możemy zimą na przykład do spaghetti lub zupy pomidorowej.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je na duże kawałki i wkładamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do 3 godzin, aż woda wyparuje prawie w całości. Pomidory miksujemy na gładką masę, solimy, chwilę jeszcze gotujemy i wrzące wkładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odwracamy dopiero, gdy przecier będzie zimny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zamykamy przecier pomidorowy w słoikach - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski