- Cytrynę też możemy używać do zaprawiania sałatek, chłodników, doprawiania ryb i marynowania mięs - dodaje Jarosław Wołyński.
Składniki:
- Pstrąg patroszony,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła lub oleju,
- sól i pieprz
Sos:
- 250 g truskawek,
- gałązka mięty,
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Rybę oczyszczamy, myjemy - nie trzeba jej skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Ucinamy łeb. Osuszamy tuszkę ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy ją solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni na maśle lub oleju, po kilka minut z każdej strony aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, bardzo delikatnie przewracając. Truskawki do sosu miksujemy z miętą , cytryną i miodem. Wykładamy rybę na talerz i przed podaniem polewamy sosem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?