Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lato w słoiku: Kiszone ogórki z gorczycą. Zobacz przepis!

Anastazja Bezduszna
123rf
Wybierając ogórki, zwracać trzeba uwagę na ich rozmiar. Najlepsze do kiszenia są te niewielkich rozmiarów, a najgorsze - duże, bo mają twarde nasiona i mogą być miękkie po ukiszeniu. Ogórki powinny być twarde, świeże i jędrne.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • główka czosnku,
  • wiązka kopru z nasionami,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,

Zalewa:

  • na pół litra wody - 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i wyparzamy, a następnie osuszamy. Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do słoików układamy ogórki, przekładając je przyprawami i nalewamy wrzącą zalewę. Zakręcamy mocno przykrywkę. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Po ostudzeniu oczywiście odwracamy wypełnione słoiki. Na 3 kg ogórków potrzebujemy około 7 słoików o pojemności 750 ml.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski