Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki z miodem

Anastazja Bezduszna
123rf
Podstawą kiszenia jest zalewa, którą gotuje się z wody źródlanej i soli. Proporcję każda gospodyni podaje swoją, ale średnia to jedna pełna łyżka soli na litr wody.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czarny pieprz,
  • czosnek

Do zalewy:

  • 1 litr wody,
  • 100 ml octu,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru,
  • 5 łyżek miodu.

Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy 1 listek laurowy, 3 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziela angielskie, ząbek czosnku. Ogórki wkładamy do słoików zalewamy słoiki zalewą i zamkamy. Pasteryzujemy około 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski