Wraca moda na robienie przetworów. Młode mamy zamiast otwierać gotowy słoik z dżemem, sięgają po receptury babć i eksperymentują w kuchni. Tradycyjne przepisy urozmaicają nowoczesnymi dodatkami.
Monika Mężyńska-Jakóbczyk, mama 4,5-letniej Janki uwielbia robić przetwory. Jej córka zajada się dżemem truskawkowym, który powstał z własnoręcznie wyhodowanych truskawek.
– Mam stuprocentową gwarancję, że podaję dziecku zdrowe przetwory, bez ulepszaczy i sztucznych barwników – mówi pani Monika, która przekonuje inne mamy do robienia przetworów. Jej popisowym przepisem jest konfitura z płatków róż, którą można zrobić ze wszystkich odmian dzikiej róży, niezależnie od koloru. – A wykorzystać je można później do produkcji nalewek, syropów, różnych odmian dżemu. Dżemy z kolei to niezastąpiony dodatek do herbaty, lodów oraz najróżniejszych wypieków – od kruchych ciastek, przez babeczki, po pączki – mówi Monika Mężyńska-Jakóbczyk.
Składniki:
- 200 gramów płatków dzikiej róży
- 250 gramów cukru pudru
- 200 gramów cukru krystalicznego
- 3 cytryny
- 185 ml wody
Sposób przygotowania:
Różane płatki zasypać cukrem pudrem, dodać sok z półtorej cytryny i utrzeć na miazgę w ceramicznej donicy lub dużym moździerzu.Cukier krystaliczny rozpuścić w wodzie, zagotować, wlać resztę soku z cytryny. Rozpuszczony cukier połączyć z miazgą z płatków, wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić, przestudzić, potem ponownie gotować około 10 minut. Konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?