Składniki:
- 1 kg brzoskwiń,
- 1,5 kg cukru,
- 1 konfitur fix,
- mały pęczek mięty,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki nalewki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, kroimy na drobne kawałki, dodajemy do garnka cukier i konfitur fix. Mieszamy, zagotowujemy i dodajemy pokrojone drobno listki męty, sok z cytryny i nalewki pomarańczowej. Gotujemy przez 3 minuty i wlewamy do słoików.
- Dżemy, konfitury, każdy ma swoje smaki, które przypominają o dzieciństwie, musimy je pielęgnować. Uwielbiam miętę przypomina mi dom, ukochana Babcię i zapach wieczornej herbatki z mięty, dlatego tak często jej używam. - dodaje Lucyna Klecha.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?