Składniki:
- 1 kg brzoskwiń, sok z połowy cytryny,
- około 1 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są brzoskwinie),
- można przyprawić cynamonem lub laską wanilii.
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy owoce w średnią kostkę. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Możemy dodać około 100 ml wody, by nie przypaliły się na początku. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie czasu studzimy, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i obracamy je do góry dnem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?