Dziś rozpoczynamy publikację smacznych i kolorowych przepisów na pyszne domowe kompoty, konfitury i dżemy według przepisu babci, członkiń kół wiejskich, sałatki z ogórków o smaku, jakiego nigdzie się nie znajdzie, przeciery z własnych pomidorów, prawdziwy malinowy sok na zimę, owocowe wina i nalewki.
Dziś polecamy gruszki w occie według przepisu Marii Dziumy, która jest przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich Pawłowo Zońskie.
Składniki:
- 3 kg gruszek (najlepiej twardszych, aby się nie rozgotowały),
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 kg cukru,
- 20 goździków
Sposób przygotowania:
W dużym garnku mieszamy wodę, ocet i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy goździki. Następnie wrzucamy do niej obrane, pokrojone na połówki gruszki, z których uprzednio wyjmujemy gniazda nasienne.
Wszystko gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż owoce zrobią się szkliste. Gorące gruszki wkładamy do słoików i mocno zakręcamy. Nie gotujemy!
Z czym to się je?
Gruszki w occie to wspaniały dodatek do dań mięsnych.
– Ja podaję je najczęściej z gotowanymi ziemniakami i kotletem schabowym – mówi Maria Dziuma, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Pawłowo Zońskie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?