Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W Poznaniu już po raz ósmy

Marta Danielewicz
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W Poznaniu już po raz ósmy
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W Poznaniu już po raz ósmy Paweł Miecznik
Bieg kelnerów, warsztaty, jarmark regionalnych produktów. To wszystko czeka na poznaniaków od 14 do 17 sierpnia na Starym Rynku.

Ogórki konserwowe na słodko, szare kluchy, cydr a nawet nalewka ogórkowa. Tegoroczna, ósma już, edycja ogólnopolskiego festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu zaskoczy niejednego smakosza. Ten rozpocznie się 14 sierpnia i potrwa cały weekend. Towarzyszyć mu będzie jarmark produktów regionalnych, jak również przekąsek z terenów Gruzji, Turcji czy Węgier.

– Święto zielarzy sprzyja temu, by promować tradycyjne i regionalne produkty. Gościem specjalnym festiwalu będzie Robert Makłowicz, który udowodni dlaczego wina np. z Niemiec są lepsze niż te z Argentyny - zapowiada Wojtek Lewandowski, producent festiwalu.
W ramach imprezy odbędzie się konkurs na najlepszą nalewkę z powiatu poznańskiego. Zostanie też wyłoniona najlepsza golonka przygotowana przez poznańskich restauratorów.

Najmłodsi smakosze będą mieli szansę wzięcia udziału w warsztatach, w ramach Strefy Smaku Wielkopolski. Podczas nich poznają kilkanaście odmian ziemniaka i spróbują zrobić z nich pieczątki .

– Organizujemy też Laboratoria Smaku, czyli zajęcia podczas których czeka nas kulinarna podróż w czasie. Zobaczymy co jadano na dworze Jana III Sobieskiego i pokażemy jak kuchnia staropolska ewaluowała w czasie – zapowiada Wojtek Lewandowski. Na zajęcia można zapisywać się już teraz na oficjalnej stronie imprezy.

Nieodzownym elementem festiwalu Dobrego Smaku jest bieg kelnerów z tacami po płycie Starego Rynku. W tym toku również kelnerki wezmą w nim udział, biegnąc na szpilkach.

– Bieg odbędzie się 16 sierpnia, a nad jego przebiegiem będą czuwały służby ratownicze. Wezmą w nim udział też blogerzy kulinarni – mówi Agnieszka Zając z restauracji Vine Bridge.

– Produkty rodzime mają wyjątkową jakość i charakter – przekonywał Grzegorz Łapanowski, gospodarz programu Top Chef.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski