Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lahmacun z ciasta na polski chleb

AB
Lahmacun z jagnięciną
Lahmacun z jagnięciną Concordia
Lahmacun, tradycyjne tureckie danie, można przygotować z polskich składników. Przekonał nas tym Semi Hakim z Instytutu Salt, który przygotował lahmacun z ciasta na polski chleb podczas warsztatów w ramach projektu "Cook for Book" organizowanego przez poznańską restaurację Concordia Taste wspólnie z Instytutem Adama Mickiewicza. Tureccy kucharze byli w prawdziwej polskiej piekarni i na polowaniu, skąd dostali składniki, z których później, na warsztatach kulinarnych mieli okazję przygotować własne dania.

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa sarny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 średni pomidor,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka

Sposób przygotowania:
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki. Pomidora i cebulę siekamy w drobną kostkę. (można zmielić blenderem). Do mięsa mielonego dodajemy pomidor, natkę i cebulę. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodajemy przyprawy i sok z cytryny i jeszcze raz wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z ciasta robimy 2 równe kulki. Rozwałkujemy kolejno je cienko do 5 mm grubości. Ciasto smarujemy delikatnie olejem, układamy równomiernie farsz. Pieczemy od 5 do 7 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski