Składniki na ciasto:
- pół kilograma mąki, 1
- 0 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- trochę wody.
Nadzienie:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 1 łyżka pasty pomidorowej (może być koncentrat),
- 4 średnie szalotki,
- 2 pomidory,
- sól, pieprz,
- papryka sproszkowana
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy podobnie jak na pizzę, mieszając wszystkie jego składniki i czekamy aż wyrośnie. Rozwałkowujemy na cienkie plastry o jajowatym kształcie. Pomidory i szalotkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, jak na salsę i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami. Gotową masę (z surowym mięsem) nakładamy na rozwałkowane placki ciasta. Pieczemy przy temperaturze 180-200 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?