Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lahmacun po poznańsku

Anastazja Bezduszna
Concordia
- Ciasto na tureckie danie lahmacun jest delikatne, cienkie, elastyczne i tradycyjnie składa się z mięsa jagnięcego, cebuli, pomidora i jeśli lubicie czerwonej papryki. Można jednak spokojnie zrobić je z wołowiną - mówi Tomasz Trąbski, szef kuchni restauracji Concordia Taste. - Gotowy lahmacun powinien być na tyle elastyczny, że zwinięty nie przełamie się. Można podawać z salsą pomidorową lub z miętowym jogurtem.

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki, 1
  • 0 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • trochę wody.

Nadzienie:

  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej (może być koncentrat),
  • 4 średnie szalotki,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • papryka sproszkowana

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy podobnie jak na pizzę, mieszając wszystkie jego składniki i czekamy aż wyrośnie. Rozwałkowujemy na cienkie plastry o jajowatym kształcie. Pomidory i szalotkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, jak na salsę i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami. Gotową masę (z surowym mięsem) nakładamy na rozwałkowane placki ciasta. Pieczemy przy temperaturze 180-200 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski