Przepis na 2 osoby:
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g zielonego ogórka (2-3 ogórki gruntowe)
- ząbek czosnku
- świeży koperek
- kilka orzechów włoskich
- sól i mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy i kroimy w słupki, dodajemy soli i odstawiamy na 30 minut, żeby ogórki oddały nadmiar wody.
W tym czasie do naczynia wylewamy jogurt naturalny gęsty, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a następnie doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem, zgodnie z upodobaniami.
Po 30 minutach odsączamy ogórki z soku, który puściły i dodajemy do jogurtu. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy przez 2 godziny. Tarator serwujemy w miseczkach, suto posypany posiekanym koperkiem zielonym oraz pokruszonymi orzechami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?