Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z szynką szwajcarską i melonem

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Spożywanie niektórych potraw przy 30- stopniowym upale nie tylko męczy organizm, ale może skończyć się kilkoma nadprogramowymi kilogramami. Wysoka temperatura - paradoksalnie - nie sprzyja szybkiemu spalaniu. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni, powinna być lekka i bogata w warzywa i owoce.

Składniki:

  • 100 g szynki szwajcarskiej,
  • 100 g melona,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 200 ml koniaku,
  • 80 g masła,
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Kroimy w kostkę melona i mozzarellę. Z melona można również formować kulki łyżką do lodów. W paseczki kroimy szynkę. By przygotować sos, na rozgrzaną patelnię wylewamy koniak. Kiedy wyparuje jedna trzecia koniaku dodajemy masło oraz ocet balsamiczny. Całość mieszamy do momenty, kiedy masło roztopi się. Połowę sosu wylewamy na talerz. Następnie wykładamy melon, mozzarellę i szynkę. Polewamy pozostałym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski