Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa ze świeżych szparagów

AB
Międzybrodzki Makaron
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić przed wieloma chorobami, a także pobudzić trawienie.

Składniki:

  • 250 g makaronu krajanka
  • wiązka białych szparagów
  • 750 ml woda
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 ml śmietanka słodka 18%
  • 100 ml śmietana kwaśna 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w odsolonej wodzie. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski