Parówki w cieście - przepis
Składniki:
- 250 g mąki,
- 120 ml mleka,
- 1 jajko,
- 6 g drożdży instant ,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 8-10 parówek
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy olej. Do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko. Następnie wlewamy mieszankę mleka z drożdżami. Następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 kwadratowych części. W ciasto zawijamy parówki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?