Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Parówki w cieście - szybko i pysznie! [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Parówki w cieście to dobra alternatywa dla kanapek i bagietek z serem. Robi się je szybko, a smakują pysznie.

Parówki w cieście - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 6 g drożdży instant ,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 8-10 parówek

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem, dodajemy olej. Do mąki dodajemy sól i wbijamy jajko. Następnie wlewamy mieszankę mleka z drożdżami. Następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy i dzielimy na 8 kwadratowych części. W ciasto zawijamy parówki. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski