Zaletą sezonowych owoców jest duża zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, urodę i samopoczucie. Możemy je utrwalić, robiąc konfitury, dżemy lub po prostu piekąc ciasto.
Do dyspozycji mamy nie tylko maliny i czereśnie, również są porzeczki, śliwki, rabarbar, agrest. Każdy z owoców może stać się głównym składnikiem ciasta ucieranego, kruchego lub drożdżowego. Są one proste w wykonaniu i lekkostrawne, świetnie więc nadają się imprezę w plenerze.
– Żeby upiec naprawdę dobre ciasto musimy zadbać, aby wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na tłuszcz używany do jego przygotowania – mówi Małgorzata Sienkiewicz, technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych Bielmar.
Dla tych, którzy nie mają ochoty stać przy rozgrzanym piekarniku w gorące dni, najlepszym rozwiązaniem będą torty i dsery z owocami na zimno – na przykład serniki z owocami. Jedną z wariacji jest sernik jogurtowy z jagodami. Będzie potrzebne: 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego, 200 ml śmietanki 30-36 procentowej, 150 g cukru pudru, 4 łyżki żelatyny, jagody (minimalnie 1 szklanka).
Jagody miksujemy na mus. Łączymy je z twarogiem, cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i rozpuszczamy. Łączymy 2 łyżki masy jagodowo-serowej z żelatyną, a następnie łączymy z resztą masy serowej. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jagodową. Masę przekładamy na formy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 100 g margaryny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli;
Masa:
- 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
- 1 szklanka bitej śmietany,
- 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2-3 szklanki malin,
- 100 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekaną margarynę, jajko, cukier puder oraz sól i migdałowe płatki. Całość zagniatamy. Wyrobione na gładką masę ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej w folii do żywności) i trzymamy tam około godziny. Następnie wypełniamy schłodzonym ciastem formę do tarty. Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. W tym czasie gotujemy budyń. Gdy ostygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę, serek oraz cukier puder. Całość delikatnie mieszamy. Później pozostaje rozsmarowanie kremu na przestygniętym już cieście i posypanie resztą migdałowych płatków. Na samym wierzchu układamy – soczyste maliny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?