Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z glazurowanym łososiem oraz młodym porem i czosnkiem

KS
Lubella
Łosoś i makaron to idealne połączenie na smaczny i szybki obiad. Wiosenne warzywa dodatkowo podkreślą smak dania.

Składniki:

  • 600 g filet z łososia
  • makaron uszka
  • jeden por
  • trzy ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sześć łyżek ostrej musztardy
  • trzy łyżki miodu
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • trzy łyżki siekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w talarki białą część pora. Wszystko dusimy na małym ogniu, dodajemy śmietankę i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Smarujemy filet z łososia tą marynatą. Układamy go na blaszce i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem, a na wierzchu układamy, porwanego na kawałki za pomocą dwóch widelców, upieczonego łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski