Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Filet kurczaka na serowym risotto z winogronem i rukolą

Anastazja Bezduszna
Danie przygotował Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine
Danie przygotował Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine Anastazja Bezduszna
Jednym ze sposobów na udaną kolację może być podanie lekkiego, smacznego i prostego dania z filetem kurczaka, jak na przykład filet kurczaka na serowym risotto z winogronem i rukolą. Całą satysfakcję przynosi właśnie przyrządzanie nowych dań i zaskakiwanie nimi domowników czy znajomych.

Składniki:

  • 1 średnia pierś kurczaka,
  • 100 g ryżu arborio dla risotto,
  • 1 duża cebula, ząbek czosnku,
  • 0,5 l wywaru mięsnego,
  • 60 g ser gorgonzola,
  • łyżka masła,
  • garść rukoli,
  • 6 winogron,
  • łyżka sosu balsamicznego,
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry i smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy ryż i polewamy wszystko częścią wywaru. Całość mieszamy i dusimy. Od czasu do czasu dolewamy wywar, póki ryż nie stanie się miękki. Pod koniec dodajemy ser gorgonzola.

Solimy i pieprzymy pierś kurczaka z obu stron. Smażymy mięso na oleju z dodatkiem rozmarynu i rozgniecionego czosnku . Gdy usmażymy z obu stron, dodajemy łyżkę masła. Rukolę mieszamy z sosem balsamicznym i oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy ją.
Winogrona kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na talerz wykładamy risotto, na wierzch kładziemy smażonego kurczaka, a potem rukolę. Na koniec posypujemy pokrojonym winogronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski