Składniki:
- 1 średnia pierś kurczaka,
- 100 g ryżu arborio dla risotto,
- 1 duża cebula, ząbek czosnku,
- 0,5 l wywaru mięsnego,
- 60 g ser gorgonzola,
- łyżka masła,
- garść rukoli,
- 6 winogron,
- łyżka sosu balsamicznego,
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry i smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy ryż i polewamy wszystko częścią wywaru. Całość mieszamy i dusimy. Od czasu do czasu dolewamy wywar, póki ryż nie stanie się miękki. Pod koniec dodajemy ser gorgonzola.
Solimy i pieprzymy pierś kurczaka z obu stron. Smażymy mięso na oleju z dodatkiem rozmarynu i rozgniecionego czosnku . Gdy usmażymy z obu stron, dodajemy łyżkę masła. Rukolę mieszamy z sosem balsamicznym i oliwą z oliwek. Solimy i pieprzymy ją.
Winogrona kroimy na pół i wyciągamy pestki. Na talerz wykładamy risotto, na wierzch kładziemy smażonego kurczaka, a potem rukolę. Na koniec posypujemy pokrojonym winogronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?