Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowany karczek w tortilli z warzywną sałatką [PRZEPIS]

AB
Si Mexico
Aby zapełnić kruchość, do karczku warto dodać octu balsamicznego. Warto też przygotować jakąś aromatyczną marynatę, by nadać mu niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki na tortillę:

  • 4 tortille
  • 350 g karczku wieprzowego
  • salsa pomidorowa

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu

Składniki na warzywną sałatkę:

  • 1-2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 8 oliwek
  • 4 łyżki oleju
  • bazylia, oregano sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie suche składniki na marynatę z olejem. Karczek kroimy w plastry i przekładamy do miski. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Grillujemy po kilkanaście minut z każdej strony.

Warzywa na sałatkę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i wyciśniemy, cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i również przepuszczamy przez praskę. Łączymy wszystko i dokładnie mieszamy. Na tortillę nakładamy kolejno łyżkę pomidorowej salsy, grillowany karczek, sałatkę warzywną. Składamy tortille w kieszonkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski