Składniki na tortillę:
- 4 tortille
- 350 g karczku wieprzowego
- salsa pomidorowa
Składniki na marynatę
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
Składniki na warzywną sałatkę:
- 1-2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka
- 8 oliwek
- 4 łyżki oleju
- bazylia, oregano sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie suche składniki na marynatę z olejem. Karczek kroimy w plastry i przekładamy do miski. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Grillujemy po kilkanaście minut z każdej strony.
Warzywa na sałatkę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i wyciśniemy, cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i również przepuszczamy przez praskę. Łączymy wszystko i dokładnie mieszamy. Na tortillę nakładamy kolejno łyżkę pomidorowej salsy, grillowany karczek, sałatkę warzywną. Składamy tortille w kieszonkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?