Składniki:
- makaron gniazda
- 200 g filetów z kurczaka
- śmietanka 18 %
- brokuł
- marchewka
- kalafior
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka myjemy i kroimy. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso śmietanką. Nie zmniejszając ognia doprowadzamy całość do wrzenia. Warzywa kroimy na cząstki i gotujemy*. Po ugotowaniu wszystkie składniki łączymy na talerzu. Najpierw wykładamy makaron. Na wierzch kładziemy kurczaka i warzywa. Całość polewamy sosem śmietankowym.
*Jak gotować brokuły, by zachowały kolor i jędrność?
kroimy brokuły na pojedyncze różyczki. Płuczemy je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. W garnku gotujemy posoloną wodę z krążkiem cytryny. Do gotującej się wody wrzucamy różyczki. Od razu zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2–5 minut pod uchylonym przykryciem. Ugotowany brokuł wyławiamy z gorącej wody i wkładamy na minutę do miski z zimną wodą lub z kostkami lodu. Następnie odsączamy brokuł na sitku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?