Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na parze

Anastazja Bezduszna
123rf
Tradycja gotowania na parze wywodzi się z Chin i sięga ponad 6 tysięcy lat wstecz. Dziś przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego - gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki jedzenia, który pozwala zachować zawarte w produktach wartości odżywcze, witaminy i białka.

Na straży zdrowia i smaku
Po pierwsze, wymagają tylko jednego urządzenia: parowaru lub dedykowanego do tego garnka. Po drugie, produkty spożywcze przygotowane tą metodą zachowują większość bezcennych dla zdrowia składników odżywczych i mineralnych. Podkreślone zostają ich naturalne smaki i aromaty, co pozwala ograniczyć użycie niezdrowych polepszaczy smaków m.in. soli i mieszanek przypraw wzbogacanych solą i glutaminianem sodu. Dla osób pragnących utrzymać sylwetkę lub zrzucić kilka kilogramów po zimie, nie bez znaczenia jest fakt, że gotowanie na parze nie wymaga dodawania tłuszczu. Żywność przygotowana w ten sposób ma obniżoną wartość kaloryczną, nie ulega rozgotowaniu, zachowuje naturalne kolory, soczystość i smak.

Nie warto gotować na parze
Na parze można gotować między innymi warzywa (również liściaste jak na przykład szpinak), ziemniaki, ryż, ryby, mięso i wiele innych produktów. Ale warto pamiętać, iż takie mięsa jak na przykład golonka, powinny się długo dusić w sosie. Trudno także przyrządzić na parze makaron al-dente. Od tego czy ugotujemy makaron na parze czy w tradycyjny sposób nie zyskamy ani nie stracimy wartości odżywczych produktu.

Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze jest szybkie i proste. Wystarczy woda, bulion, odrobina wina oraz świeże produkty, by przyrządzić smaczny, pełnowartościowy posiłek. Jak zatem działa gotowanie na parze? Otóż woda podgrzewa się, wskutek czego powstaje para wodna, unosząca się do naczynia powyżej. Właśnie tam gotuje się potrawa. Niektóre warzywa, takie jak brokuły i kalafior, podczas tradycyjnego gotowania rozpadają się, a gotowanie ich na parze jest świetną alternatywą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski