Jak co roku z koszyczkami wypełnionymi m.in. jajkami, pieczywem, słodkimi wypiekami i wędlinami wybierają się do swoich parafii całe rodziny. Oczywiście obowiązkowym składnikiem ozdobionych gałązkami bukszpanu święconek jest baranek z masła i sól.
W niektórych parafiach święcenie odbywa się przed kościołami, w innych wewnątrz świątyń, najczęściej na przystrojonych białymi obrusami stołach. Po obrzędzie święcenia kapłani składają świąteczne życzenia.
Tradycja świecenia pokarmów w Wielką Sobotę ma już tysiącletnią historię. W Polsce zwyczaj ten przyjął się na przełomie XIII i XIV wieku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?