Składniki:
- 1 perliczka
- 2 szalotki
- kilka łyżek twarożku homogenizowanego
- gałka muszkatołowa
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Perliczkę myjemy i suszymy, solimy i posypiamy pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką perliczkę. Układamy perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolewamy pół szklanki wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
W tym czasie obieramy pomarańcze, rozdzielamy je na części. Po upływie 10 minut dostajemy piwniczkę z piekarnika. Smarujemy ją miodem i obkładamy ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuć mięso w udku i obserwować wypływający sos – jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy perliczkę na osiem kawałków i układamy na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podajemy w sosjerce. Serwujemy z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?