Składniki:
- 1 kg wędzonej,
- parzonej szynki,
- 1 pomarańcza,
- kawałek imbiru,
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
W małym rondelku dusimy z odrobiną wody i startym imbirem obraną ze skórki pomarańczę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i przyprawy z zielem angielskim. Dusimy najlepiej po kilka minut dwa razy, aby uzyskać konsystencję podobną do dżemu. Doprawiamy szczyptą soli i cukru.
Szynkę bez sznurków nacinamy w kratkę i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy dokładnie glazurą pomarańczową. Na dno wlewamy wodę i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po 20 minutach obracamy na drugą stronę i jeszcze raz smarujemy glazurą. Serwujemy szynkę na gorąco pokrojoną w plastry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?