18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna szynka

Anastazja Bezduszna
123rf
Mięsiwa podawane na stole wielkanocnym mogą być jak chudsze - własnoręcznie pieczony schab z przyprawami, chuda szynka, polędwica to mniej kaloryczne rozwiązania niż tłuste kiełbasy, zawijany boczek czy tłusty baleron.

Składniki:

  • 1 kg wędzonej,
  • parzonej szynki,
  • 1 pomarańcza,
  • kawałek imbiru,
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:
W małym rondelku dusimy z odrobiną wody i startym imbirem obraną ze skórki pomarańczę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową i przyprawy z zielem angielskim. Dusimy najlepiej po kilka minut dwa razy, aby uzyskać konsystencję podobną do dżemu. Doprawiamy szczyptą soli i cukru.

Szynkę bez sznurków nacinamy w kratkę i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy dokładnie glazurą pomarańczową. Na dno wlewamy wodę i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Po 20 minutach obracamy na drugą stronę i jeszcze raz smarujemy glazurą. Serwujemy szynkę na gorąco pokrojoną w plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski