Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurek wielkanocny: Sprawdzony przepis na zakwas na żurek. Oto najlepszy przepis na żurek na Wielkanoc [03.04.2019]

Anastazja Bezduszna
Żurek na Wielkanoc: Przepis na zakwas na żurek
Żurek na Wielkanoc: Przepis na zakwas na żurek 123rf
Żurek wielkanocny to jedno z tradycyjnych dań. Podajemy przepis na zakwas na żurek. Zobacz przepis na zakwas oraz na żurek wielkanocny. Zachwyć swoich gości niepowtarzalnym smakiem tej zupy!

Przepis na zakwas na żurek

Składniki:

  • 2 szklanki razowej mąki żytniej,
  • skórka chleba razowego,
  • około 1,5 l wody

Sposób przygotowania:
Mąkę zaparzamy wrzącą wodą, tak aby uzyskać rzadką zawiesinę. Gdy ostygnie, dodajemy litr letniej wody i skórkę chleba razowego. Odstawiamy w szklanym słoju nakrytym gazą na trzy dni w ciepłe miejsce. Zazwyczaj pierwszego dnia w słoiku zmiany będą niewidoczne. Drugiego dnia pojawia się piana, co oznacza, że zakwas zaczął buzować. Można go przechowywać do dwóch tygodni w zakorkowanych butelkach.

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne [Wielkanoc PRZEPISY, POTRAWY, MENU]

Żurek na Wielkanoc: Przepis na najlepszy żurek wielkanocny

Składniki:

  • 100 g boczku lub kiełbasy (może być biała kiełbasa surowa),
  • 1 butelka zakwasu z mąki żytniej,
  • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny),
  • 1 listek laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 grzybek suszony,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania:
Chudy boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Białą kiełbasę należy włożyć do gotującej się zupy. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek lub kiełbasę. Kroimy w kostkę surowe ziemniaki i razem z suszonym grzybkiem dodajemy do bulionu. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu, sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do misek wykładamy jajka, (dodajemy, jeśli mamy ugotowaną białą kiełbasę). Wlewamy do misek żur. Zupę można również zaprawić dwiema łyżkami śmietany i posypać świeżymi ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski