Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 200 g masła miękkiego,
- 200 g mąki pszennej,
- 180 g mąki ziemniaczanej,
- 2,5 łyżek proszku do pieczenia,
- 5 kropli aromatu cytrynowego
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Do miksera wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, po czym do nich dodajemy cukier i żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy. Otrzymaną masę odstawiamy. W innym naczyniu mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i podtopione masło. Dodajemy masę z jajek i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (średnica 28 cm), pieczemy około 45 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?