Pascha twarogowa na Wielkanoc
Składniki:
- 1 kg twarogu niekwaśnego,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 kostka masła,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig,
- 100 g daktyli,
- 100 g orzechów
- 100 g migdałów,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Sposób przygotowania:
Ser mielimy trzykrotnie. Zalewamy wrzątkiem rodzynki i odcedzamy po 5 minutach. Siekamy figi, daktyle i orzechy. Miękkie masło trzemy z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera. Gładką masę mieszamy z bakaliami. Ustawiamy sito na naczyniu, do którego będzie mogła spływać serwatka. Wyścielamy sito lekko zwilżoną, podwójnie złożoną gazą.
Przekładamy masę serową do sita, dociskając. Brzegi gazy zawijamy do góry. Na wierzchu kładziemy dopasowany talerz. Obciążamy talerz (np. puszką lub słoikiem) i wstawiamy na noc do lodówki. Zlewamy płyn spod sita. Rozwijamy gazę od góry, przekładamy paschę na półmisek, zdejmujemy gazę i zdobimy.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?