Dla wątpiących w bezpieczeństwo mięsnych produktów organizatorzy przygotowali lekcję „Bezpieczeństwo mięsa w Polsce”. Dla dbających o sylwetkę przywidziano rozmowy z dietetykami m.in. o walorach mięsnego białka.
Szefowie kuchni poznańskich restauracji przedstawią mięsne potrawy świąteczne w nieco innym wydaniu. Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji "Trzy kolory", ma zamiar pokazać, że policzki wołowe też mogą smakować dobrze nie zważając na niższą cenę. Podkreślić smak duszonej wołowiny pozwolą warzywa i jarzyna. Dominik Narloch, szef kuchni restauracji HUGO, przygotuje szynkę na zasadzie niskich temperatur do której zaserwuje warzywa i chrzan. Marcin Mirzyński, szef kuchni restauracji Gościniec Sucholeski, ugotuje polędwiczki wieprzowe w sosie z młodych pokrzyw.
Najmłodsi dowiedzą się co powinno się znaleźć się w koszyczku wielkanocnym, a o tradycjach świątecznych będzie można posłuchać w strefie historycznej. O tym wszystkim i więcej, po godzinach zaznaczono w programie imprezy z cyklu "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja"
PROGRAM
10.00 – 18.00 Zagroda Wielkanocna dla Dzieci, zabawy i animacje plastyczne, studenci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego.
10.00 – 16.00 Stół Wielkanocny, prezentacja tradycyjnych potraw świątecznych i dekoracji, układanie Koszy ze Święconką akcje happeningowe, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
10.00 – 12.00 Prezentacje artystyczne o tematyce wielkanocnej dla „Wiosenka w piosenkach”, program Ewy Kowalskiej
12.00 Ceremonia Oficjalna z udziałem zaproszonych gości.
12.00 – 15.00 Wielkanocna Scena Folkloru, ZPiT „Wiwaty”, „Kapela zza Winkla”, Wojtek Szopka.
12.00 – 18.00 Mięsna Wszechnica Wielkanocna, punkt konsultacyjny dietetyków, technologów żywienia, technologów mięsa,specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa.
12.00 – 15.00 Wielkanocna Scena Kulinarna, pokazy kulinarne i przygotowanie potraw świątecznych z trzech rodzajów mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny w wykonaniu szefów kuchni znanych restauracji poznańskich, degustacje.
12.00 – 17.00 Wielkanocne Porady Kulinarne, warsztaty dla publiczności w wykonaniu zawodowych kucharzy, przygotowywanie tradycyjnych potraw wielkanocnych z drobiu, wieprzowiny i wołowiny, degustacje.
12. 30 Kocioł Wielkanocny, Kiełbasa Wielkopolska Biała Parzona, poczęstunek Wielkanocna Patelnia, Drób w jarzynach na Wielkanoc, poczęstunek Wielkanocny Grill, Tradycyjna wielkanocna potrawa wołowa, poczęstunek.
15.00 – 17.00 Stół Wielkanocny dla Poznaniaków, finał konkursu radiowego „Radia Merkury” z udziałem laureatów zaproszonych do Stołu oraz ks. Tadeusza Magasa, Jacka Hałasika, Teatru „Z Głową w Chmurach”, „Classic Duo”. Degustacje i poczęstunek.
16.00 – 17.30 Wielkanocna Scena Poezji Śpiewanej, Zespół Autorski „Delikatni”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?