Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z karmelem pomarańczowym. Zobacz przepis!

Anastazja Bezduszna
Naleśniki z karmelem pomarańczowym. Zobacz przepis!
Naleśniki z karmelem pomarańczowym. Zobacz przepis! Doradca smaku
Francuski kucharz Michel Moran, znany z tego, że w kulinarnym show kazał uczestnikom "oddawać fartucha", dziś poleca nam przepis ze swojej najnowszej książki "Doradca smaku". Zobacz przepis naleśniki z karmelem pomarańczowym!

Naleśniki z karmelem pomarańczowym - PRZEPIS

Składniki (dla dwóch osób):
Naleśniki:

  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 125 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 ml mleka 2% w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • olej

Karmel pomarańczowy:

  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 50 g cukru (kryształ),
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 50 g masła, dla dekoracji listki melisy

Sposób przygotowania:
Naleśniki: W małym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużej masce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy mleko i dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli pozostały grudki, możemy przecedzić masę przez sito. Na koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 15-30 minut.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją delikatnie olejem i smażymy cienkie naleśniki. Gotowe składniki składamy na cztery części i układamy na talerzu. Karmel pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo cienkie paseczki, wrzucamy do suchego rondelka i posypujemy ok. 25 g cukru. Całość gotujemy ok. 3-4 minut na małym ogniu. Przekładamy na sito i odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie zmniejszamy ogień i dolewamy sok pomarańczowy. Całość doprawiamy do smaku cynamonem. Do soku z masłem dosypujemy resztę cukru, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy od czasu do czasu, aż składniki się połączą, a karmel zgęstnieje. Złożone naleśniki układamy na talerzu i polewamy ciepłym karmelem. Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby posypujemy cynamonem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski