Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z pieczonymi pomidorami i oliwkami

Anastazja Bezduszna
olives spain
Dieta bogata w świeże warzywa i owoce to najlepszy sposób na uzupełnienie pozimowych deficytów ważnych witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać o tym, że wiosenne nowalijki powinny stanowić niewielki dodatek do potraw.

Składniki:

  • 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
  • 200 g rukoli,
  • 8 małych pomidorów,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy na połówki pomidory, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodajemy na wierzch kapary. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie myjemy rukolę, osuszamy ją, a następnie układamy na talerzu. Dodajemy pieczone pomidory oraz czarne oliwki. Danie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski