Składniki:
- 150 g hiszpańskich czarnych oliwek,
- 200 g rukoli,
- 8 małych pomidorów,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy na połówki pomidory, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je octem winnym i kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dodajemy na wierzch kapary. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie myjemy rukolę, osuszamy ją, a następnie układamy na talerzu. Dodajemy pieczone pomidory oraz czarne oliwki. Danie polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia pomidorów, możemy zastosować świeże warzywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?