Składniki:
- 1 kg selera
- 2 l mleka
- 1 duża cebula
- sól, cukier
- masło (jako tłuszcz do smażenia)
Sposób przygotowania:
Seler obieramy i dokładnie myjemy, kroimy w małe cząstki. Cebule kroimy w kostkę i w garnku smażymy przez około 5 minut. Do cebuli dodajemy pokrojony seler i chwilę wszystko obsmażamy. Całość zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło seler i gotujemy do miękkości (uwaga, aby nie wykipiało). Wszystko dokładnie miksujemy w razie potrzeby uzupełniamy mlekiem (jeśli zupa jest zbyt gęsta). Krem zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz dodajemy mleko, aby otrzymać pożądaną gęstość.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?