Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krem z selera

Anastazja Bezduszna
Krem z selera z oliwą truflową i prażonymi migdałami
Krem z selera z oliwą truflową i prażonymi migdałami Zielone Słonie
Kiedyś mówiono, że seler przynosi szczęście. Spróbujemy to udowodnić. Oto przepis na kremową zupę z selera z płatkami prażonymi migdałów Dariusza Spychały, szefa kuchni "Zielone Słonie".

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 l mleka
  • 1 duża cebula
  • sól, cukier
  • masło (jako tłuszcz do smażenia)

Sposób przygotowania:
Seler obieramy i dokładnie myjemy, kroimy w małe cząstki. Cebule kroimy w kostkę i w garnku smażymy przez około 5 minut. Do cebuli dodajemy pokrojony seler i chwilę wszystko obsmażamy. Całość zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło seler i gotujemy do miękkości (uwaga, aby nie wykipiało). Wszystko dokładnie miksujemy w razie potrzeby uzupełniamy mlekiem (jeśli zupa jest zbyt gęsta). Krem zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz dodajemy mleko, aby otrzymać pożądaną gęstość.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski