Składniki:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- pęczek świeżej kolendry,
- 1 por, ząbek czosnku,
- 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej,
- 1 łyżka pasty sambal oelek,
- 1 łyżka świeżego imbiru,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka pasty Tom Ka,
- 1/4 selera,
- 2 liście limonki,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 40 g mieszanych kiełków,
- 8 krewetek,
- 800 ml bulionu
Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażamy pokrojone w słupki warzywa. Dodajemy kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalewamy bulionem, doprawiamy imbirem i pastą sambali. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawiamy solą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?