Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orientalna zupa z kurczakiem i krewetkami

Anastazja Bezduszna
Kurczak zagrodowy
Pomysł na lunch lub obiad - orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • 1 por, ząbek czosnku,
  • 1 zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka pasty sambal oelek,
  • 1 łyżka świeżego imbiru,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka pasty Tom Ka,
  • 1/4 selera,
  • 2 liście limonki,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 40 g mieszanych kiełków,
  • 8 krewetek,
  • 800 ml bulionu

Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażamy pokrojone w słupki warzywa. Dodajemy kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalewamy bulionem, doprawiamy imbirem i pastą sambali. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawiamy solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski