Składniki:
Ciasto:
- 200 g miękkiej margaryny
- 200 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- starta skórka z 1 cytryny
- 6 jajek
- 2 łyżki rumu
- 180 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 proszek do pieczenia
Krem:
500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g masła
Do przełożenia:
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
Dekoracja:
- drobno siekane orzechy
- 10 wisienek kandyzowanych
Sposób przygotowania:
Wieniec pieczemy w formie babkowej o średnicy 24 cm z kominkiem, którą uprzednio należy starannie wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
Do miski wkładamy margarynę i ucieramy ją mikserem, wsypując powoli cukier puder, a następnie cukier wanilinowy. Na tarce ścieramy skórkę z umytej i sparzonej cytryny i dodajemy ją do masy. Masę miksujemy, wbijając kolejno, co pół minuty, po jednym jajku. Następnie dolewamy rum i mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito do masy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Zanim wyjmiemy ciasto – sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy jeszcze na 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do kremu przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i cukier wanilinowy. Po ugotowaniu przekładamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy masło i ucieramy mikserem, dodając po trochu budyń.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?