18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wieniec z Frankfurtu

Anastazja Bezduszna
Dr. Oetker
Frankfurter Kranz nie tylko pochodzi z Frankfurtu nad Menem ale i swoim wyglądem przypomina nam o koronacjach w tym mieście.

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 2 łyżki rumu
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:
500 ml mleka

  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła

Do przełożenia:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego

Dekoracja:

  • drobno siekane orzechy
  • 10 wisienek kandyzowanych

Sposób przygotowania:
Wieniec pieczemy w formie babkowej o średnicy 24 cm z kominkiem, którą uprzednio należy starannie wysmarować margaryną i oprószyć mąką.

Do miski wkładamy margarynę i ucieramy ją mikserem, wsypując powoli cukier puder, a następnie cukier wanilinowy. Na tarce ścieramy skórkę z umytej i sparzonej cytryny i dodajemy ją do masy. Masę miksujemy, wbijając kolejno, co pół minuty, po jednym jajku. Następnie dolewamy rum i mieszamy.

W drugiej misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito do masy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Zanim wyjmiemy ciasto – sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy jeszcze na 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do kremu przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i cukier wanilinowy. Po ugotowaniu przekładamy go do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy masło i ucieramy mikserem, dodając po trochu budyń.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski