Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Gulasz barani

Waldemar Kurowski
Baranina w naszym jadłospisie występuje bardzo rzadko, a przecież ma tyle walorów smakowych. Proponuję zatem wprowadzić ją do naszego menu.

Zacznijmy od gulaszu. Mięso dokładnie płuczę, odcinam kości, czyszczę z błon i nadmiaru tłuszczu, a następnie kroję w kawałki. Mięso oprószam solą i mąką, smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu, przekładam do rondla. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumieniam na pozostałym tłuszczu, dodaję do mięsa , dolewam wody (około 0,3 l) i duszę pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dodaję koncentrat pomidorowy.

Gdy mięso jest miękkie oprószam resztą mąki, przyprawiam do smaku solą, papryką i zagotowuję. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Gulasz podaję z ziemniakami lub kluskami kładzionymi i surówkami z warzyw.

Składniki (na 4 osoby):

  • 75 dag mięsa baraniego z kością (łopatka),
  • 5 dag smalcu,
  • 3 dag mąki pszennej,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego 30 proc.,
  • 12 dag cebuli,
  • sól i papryka mielona do smaku,
  • zielona pietruszka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski