Zacznijmy od gulaszu. Mięso dokładnie płuczę, odcinam kości, czyszczę z błon i nadmiaru tłuszczu, a następnie kroję w kawałki. Mięso oprószam solą i mąką, smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu, przekładam do rondla. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumieniam na pozostałym tłuszczu, dodaję do mięsa , dolewam wody (około 0,3 l) i duszę pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dodaję koncentrat pomidorowy.
Gdy mięso jest miękkie oprószam resztą mąki, przyprawiam do smaku solą, papryką i zagotowuję. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Gulasz podaję z ziemniakami lub kluskami kładzionymi i surówkami z warzyw.
Składniki (na 4 osoby):
- 75 dag mięsa baraniego z kością (łopatka),
- 5 dag smalcu,
- 3 dag mąki pszennej,
- 5 dag koncentratu pomidorowego 30 proc.,
- 12 dag cebuli,
- sól i papryka mielona do smaku,
- zielona pietruszka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?