Menu Region

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Sprawdź!

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Sprawdź!

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Milena Kochanowska

Prześlij Drukuj
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Sprawdź! Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Sprawdź!

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jak odpowiednio dobrać pieczywo dla swojego organizmu? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka (© Archiwum)

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jak odpowiednio dobrać pieczywo dla swojego organizmu? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Na rynku można kupić różne rodzaje pieczywa. Pieczywo pszenne – wypiekane z mąki pszennej, zwykle na drożdżach. W zależności od użytego typu mąki uzyskuje się przede wszystkim zwykły chleb pszenny, graham lub pszenny chleb razowy.

Pieczywo mieszane (pszenno – żytnie) – wypiekane z mąki pszennej i żytniej zmieszanych w różnych stosunkach. Pieczywo żytnie – wypiekane z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej (do 10 proc.) na zakwasie wytworzonym w procesie wielofazowej fermentacji.

O jakości chleba żytniego również świadczy typ użytej mąki – dostępne są: chleb żytni razowy, żytni sitkowy, pytlowy, starogardzki, razowy na miodzie, razowy litewski, pumpernikiel.
Chleb żytni sporządzony na zakwasie ma charakterystyczny kwaskowaty smak, który nie wszystkim odpowiada.

Co więcej fermentacja kwasowa przyczynia się również do tego, że prawdziwe żytnie pieczywo nie czerstwieje tak szybko jak pszenne, sporządzone na drożdżach. Podczas produkcji zakwasu, w wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma korzystne działanie na układ pokarmowy, zaleca się więc częstsze spożywanie pieczywa żytniego.

Pieczywo razowe żytnie stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego, ale też z tego względu jest dosyć ciężkostrawne i u niektórych osób może powodować problemy trawienne. Pieczywa takiego nie powinny jeść osoby chorujące na wrzody żołądka czy inne choroby przewodu pokarmowego. Lepiej wówczas wybrać chleb pszenny z mąki o możliwie jak najwyższym typie – dobrym rozwiązaniem będzie graham, który jest zdecydowanie delikatniejszy, ale również zawiera dużo składników mineralnych i witamin.

Jeżeli nie mamy żadnych dolegliwości, najzdrowszym wyborem będzie pieczywo żytnie razowe pełnoziarniste.









Chcesz skontaktować się z autorem informacji? m.kochanowska@glos.com
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama