Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Więcej energii zimą! Sposoby na witaminowe doładowanie

Anastazja Bezduszna
123rf
Zimą, częściej niż w innych porach roku czujemy się przemęczeni, przeziębiamy się, dokuczają nam kłopoty z cerą, włosami i paznokciami. Dzieje się tak, gdyż w naszym organizmie brakuje witamin i minerałów, które dodają nam energii i poprawiają nasze samopoczucie. Zanim odwiedzimy aptekę, warto zajrzeć do osiedlowego warzywniaka i poszukać świeżych owoców i warzyw. Zainwestujmy w dobrą sokowirówkę lub wyciskarkę, aby w naturalny sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i wyglądu.

Witaminowe doładowanie
Zimą chętnie odwiedzamy apteki w poszukiwaniu suplementów diety i kompleksów witamin, bo częściej niż na wiosnę czy w lecie, pogarsza się nasza kondycja fizyczna i psychiczna. Brak słońca, niska temperatura i rzadsze wychodzenie na zewnątrz to jedna z przyczyn. Druga, nie mniej istotna to braki kluczowych witamin i minerałów Cera staje się szara, włosy się elektryzują, paznokcie częściej się łamią, czujemy się senni, brakuje nam energii i wigoru. Brzmi znajomo? To może być skutek diety ubogiej w świeże warzywa i owoce, których nie brakuje nam w pozostałych porach roku. Podpowiadamy, jakich witamin, pierwiastków i składników mineralnych powinniśmy szukać oraz gdzie je znaleźć w sezonie zimowym.

Magnez
Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowanie serca, naczyń krwionośnych, układu nerwowego, a także dla zdrowych zębów i kości. Uczestniczy w procesie wykorzystywania energii do pracy mięśni i przemian metabolicznych. W przypadku niedoboru magnezu, jesteśmy narażeni na skurcze mięśni nadmierne zmęczenie oraz zaburzenia rytmu serca. Duże ilości tego pierwiastka zawierają pomarańcze, kiwi, marchew, banany oraz warzywa liściaste. Ponieważ magnez jest wypłukiwany z naszego organizmu wskutek stresu oraz picia kawy, warto wprowadzić powyższe produkty do codziennej diety. Do przygotowania soku doskonałe będą pomarańcze i marchewki, natomiast banany, kiwi i warzywa liściaste można dodać do koktajli.

Prowitamina A, czyli słynny beta-karoten
Witamina A to jeden z ważniejszych składników skóry, włosów i paznokci. Retinol, czyli witamina A w najbardziej aktywnej, gotowej do przyswojenia postaci, spowalnia procesy starzenia się skóry, wpływa na regenerację kolagenu i elastyny, białek tkanki łącznej odpowiedzialnych za jej sprężystość i gładkość. Witamina Awpływa dobroczynnie na stan naszych oczu. Jest także bardzo ważna w okresie wzrostu dzieci. Jeśli borykamy się z łamliwymi i suchymi włosami, nasza cera straciła blask i zdrowy koloryt, sięgnijmy po marchewki, pomidory, mango i melony. Wszystkie owoce i warzywa z czerwoną i żółtą skórką zawierają dużą ilość beta-karotenu, czyli prowitaminy A. W dużej ilości znajduje się także w natce pietruszki i szpinaku, które są zdrowym i smacznym urozmaiceniem koktajli na bazie soków owocowych. Napoje wzbogacane dodatkiem ziół, tzw. zielone koktajle, są prawdziwym hitem ostatniego sezonu.

Żelazo
Kolejny z kluczowych elementów naszego organizmu. Wpływa na prawidłowe działanie układu krwionośnego i ogólny stan naszego zdrowia. Jego niedobór wynika z nieprawidłowej, ubogiej diety. Występuje często u osób, które intensywnie lub często się odchudzają. Braki prowadzą do niedokrwistości – popularnych anemii, schorzeń tarczycy i zmian grzybicznych. Niedobory żelaza są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży, dlatego codzienna dieta powinna zawierać dużą ilość buraków, marchewki, pietruszki, jabłek i pomidorów.

Witamina C
Znana jako kwas askorbinowy, jest istotna dla naszej odporności. Wzmacnia ją na co dzień oraz pozwala walczyć z istniejącą już infekcją. Ponieważ jest silnym antyoksydantem - chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych związków toksycznych. Co więcej, jest niezbędna w produkcji kolagenu, zapewnia odpowiedni rozwój chrząstki, kości, zębów, ułatwia gojenie ran, zmniejsza powstawianie sińców, dba o dobrą kondycję ścian naczyń włosowatych. Witamina C występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, zwłaszcza w: grejfrutach, pomarańczach, cytrynach i limonkach. Oprócz tego znajduje się w owocach jagodowych, zielonej pietruszce i warzywach kapustnych.

Przyrządzajmy soki
Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy podjąć, by przywrócić naszemu organizmowi dobrą kondycję, jest urozmaicenie diety. W czasie zimy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest dość ograniczony, jednak z powodzeniem, można wykorzystywać także mrożonki. Zacznijmy od smacznych i łatwych w przyrządzeniu soków. Sokowirówki i wyciskarki do soków to świetna inwestycja w domowe źródło zdrowia. Świeżo wyciśnięte soki stanowią niewyczerpalne bogactwo witamin i mikroelementów, a ich smaku nie da się porównać z żadnym innym. Są także wspaniałą bazą dla koktajli, które możemy wzbogacać zmiksowanymi owocami jagodowymi, truskawkami i malinami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski