18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walentynkowa kolacja z pomysłem

Anastazja Bezduszna
Guacamole – pasta z awokado na ostro
Guacamole – pasta z awokado na ostro Grzegorz Łapanowski
14 lutego to wyjątkowa data dla wszystkich zakochanych. W tym dniu chcemy wykazać się kreatywnością, aby zaskoczyć ukochaną osobę i sprawić jej przyjemność. Sprawdzonym pomysłem na niezapomniane Walentynki jest kolacja we dwoje przyrządzona przez jednego z partnerów. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, pomoże Wam dobrać odpowiednie menu.

Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Postarajmy się, aby potrawy, które wybierzemy były zróżnicowane i oryginalne, przyrządzone specjalnie na tą okazję. Komponując dania na walentynkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki np. czekolada, krewetki, tabasco, awokado, cynamon i truskawki.
Przykładowe menu walentynkowe autorstwa Grzegorza Łapanowskiego to guacamole, kaczka z pomarańczami jabłkami a na deser ogniste owoce.

Guacamole – pasta z awokado na ostro
Składniki:

  • 4 dojrzałe avocado
  • 2-3 łyżki białego serka naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • Pół pęczka świeżej kolendry
  • Sok z połowy limonki
  • Tabasco habanero
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
Avocado przekroić na pół. Usunąć pestki. Delikatnie wyjąć miąższ łyżeczką, rozgnieść widelcem na gładką masę. Do avocado dodać serek, roztarty czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę. Dokładnie wymieszać. Dodać oliwę i sok z limonki. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero.

Kaczka z pomarańczami jabłkami i sosem sojowym
Składniki:

  • 1 cała kaczka
  • 2 średnie jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilaka gałązek rozmarynu
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Wnętrze natrzeć obficie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jabłka i pomarańcze dobrze umyć. Owoce pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem i ciasno upchnąć wewnątrz kaczki. Wierzch kaczki mocno przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Wstawić do nagrzanego na 150-160 stopni piekarnika i piec 2,5 -3 godz. W trakcie pieczenia zebrać do miseczki trochę tłuszczu który się wytopi z kaczki i wymieszać go z sosem sojowym i miodem. Pół godziny przed końcem pieczenia polewać sosem kaczkę co kilka minut. Dzięki temu skórka dobrze się zarumieni i upiecze „na chrupko”. Po upieczeniu wyjąć ze środka kaczki cząstki owoców. Podawać z ulubionymi dodatkami lub np. z puree selerowym lub pietruszkowym.

Ogniste owoc:
Składniki:

  • 100g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • kilka kropel tabasco
  • 175g truskawek
  • 175g malin
  • 1 melon, obrany i pokrojony na kawałki
  • 100g jagód
  • 4 łyżki serka Mascarpone

Wykonanie:
Najpierw należy przygotować zalewę. Cukier wsyp na patelnię i dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na wolnym ogniu, aż osiągnie konsystencję gęstego syropu. Dodaj sos tabasco Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój truskawki na połówki i umieść je w miseczce wraz z malinami, kawałkami melona i jagodami. Polej pikantnym syropem. Podawaj z gałką Mascarpone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski