Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hiszpańskie kolory dla dzieci

Anastazja Bezduszna
Oliwkowy omlet z ziemniaczkami
Oliwkowy omlet z ziemniaczkami Olives Spain
Oliwki są kolorowe, smaczne i pozwalają stworzyć ciekawe dania. Lubią je także mamy, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E, oraz związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo.

Oliwkowy omlet z ziemniaczkami
Składniki:

  • 4 jajka
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 12 hiszpańskich zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:
Pokrój drobno ziemniaki, a następnie usmaż na rozgrzanej hiszpańskiej oliwie z oliwek. Pilnuj, aby się nie przypaliły. Jak ziemniaki będą już miękkie posól je i odstaw na bok. Posiekaj oliwki. Ubij jajka, wymieszaj z ziemniakami i oliwkami. Na małą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek przelej część przygotowanej masy. Usmaż po obu stronach, a na koniec ozdób oliwkami.

Oliwkowy tuńczyk
Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 20 zielonych hiszpańskich oliwek
  • ¼ cebulki dymki (opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:
Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez. Całość wymieszaj. Powstała pastę można rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.

Stożki nadziewane mięsem i oliwkową pastą
Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 posiekanych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 jogurt
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski